czwartek, 29 września 2022

" Deser jabłkowo - waniliowy" - zajęcia kulinarne

Z okazji Dnia Jabłka odbyły się zajęcia kulinarne. Samodzielnie przygotowaliśmy deser jabłkowo - waniliowy. Zanim przystąpiliśmy do pracy, zaplanowaliśmy etapy naszych działań. Najpierw dokładnie umyliśmy ręce, potem zebraliśmy nasze narzędzia do pracy i omówiliśmy zasady przestrzegania bezpieczeństwa korzystania z tarki do jabłek, bo po raz pierwszy nasze rączki tarkowały jabłka. Wymagało to od nas skupienia i siły. To był najtrudniejszy etap naszej pracy. Potem dodaliśmy serek waniliowy, wymieszaliśmy deser i dla smaczku pokruszyliśmy biszkopty i ponownie wymieszaliśmy. Ależ w tym było frajdy! Jako element dekoracyjny, zerwaliśmy z krzaczka listki mięty,  które tak pachniały, że nie mogliśmy oderwać od nich nosów. Deserki bardzo nam smakowały! Zjedliśmy je natychmiast. To był wspaniały dzień. My - maluszki, lubimy samodzielnie odkrywać  świat poprzez zmysły.


                                                                             Plan pracy

             Sortowanie owoców. Do deseru jabłkowego potrzebne są gruszki czy jabłka?

                                                                            


                                             Czy tyle jabłek nam wystarczy? Kto policzy?






                                                                                 Przygotowanie stanowiska pracy...


Tarkowanie jabłek....





Dodajemy serek waniliowy...i mieszamy.


                                        Kruszymy biszkopty drobno. Nasze paluszki pracują...








I znowu mieszamy...i ukradkiem podjadamy :)



                                                           Mięta...to zapach miętowy czy czekoladowy?


Ochotnicy sprzątają miejsce pracy....