W ramach zajęć technicznych dzieci wzięły udział w zajęciach kulinarnych -"Ciastoterapii", których celem jest stymulacja wielozmysłowa, wspierana poprzez doświadczanie i samodzielność oraz kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych, bo " Ciastoterapia" opiera się wyłącznie na zdrowych produktach - głównie warzywach. Bohaterem tematycznym zajęć była "fasola". Dzieci poznały różne odmiany fasoli, jej wartości odżywcze oraz kraj pochodzenia tego warzywa. Poznały jej strukturę, barwę, kształt. Fasola w zajęciach kulinarnych była głównym produktem ciasteczek fasolowych, które dzieci przygotowały, odczytując samodzielnie przepis na ciasteczka za pomocą symboli graficznych. To kolejny atut "Ciastoterapii". Przedszkolaki każdy produkt odczytywały, nazywały, poznawały sensorycznie i łączyły zgodnie z przepisem. Niektóre z nich można było spróbować. Daktyle, z których dzieci zrobiły pastę daktylową, jako zamiennik cukru, smakowały wybornie, a ciasteczka po upieczeniu były równie smaczne.

























